۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۴:۰۰
کد خبر: 55437306

آرامگاه کوروش به شدت زیبا و تماشایی است به همین جهت همراه باشید و از معماری درخورتوجه مقبره کوروش اطلاعاتی کسب کنید.

معماری درخور توجه مقبره کوروش

سلام نو _ سرویس گردشگری: ساختمان آرامگاه کوروش ۲۵۰۰ سال با وجود عوامل مخرب طبیعی و غیر طبیعی هنوز در دشت پاسارگاد باقی مانده است. سبک معماری این بنای تاریخی ارزشمند برگرفته از معماری یونانی آسیای صغیر، میان ‌رودی، مصری، عیلامی و ایرانی اصیل است. در ادامه با ما همراه باشید و درباره معماری مقبره کوروش بدانید.

مقبره کوروش؛ جاذبه‌ای بی‌مثال

کوروش در سال های ۵۲۹ تا ۵۵۹ قبل از میلاد بر بسیاری از مناطق آسیا حکومت می کرد. طبق برخی از روایات و اسناد تاریخی مرگ کوروش بعد از حدود ۳۰ سال سلطنت در جنگ با قبیله ‌ای به نام ماساژت‌ ها به وقوع پیوسته و پیکر کوروش به پاسارگاد منتقل و به خاک سپرده شده است. با وجود این که اظهار نظر در مورد تاریخچه و زمان ساخت آثار آن کار بسیار دشواری است، ولی پیشینه ساخت آرامگاه کوروش به زمان حیات او بر می گردد. آنچه از روایات مختلف برداشت می شود این است که کوروش خود به هنگام سلطنت دستور ساخت مقبره اش را می دهد و به فرمان او این آرامگاه در میان باغ و کاخ پاسارگاد بنا می شود.

معماری درخورتوجه مقبره کوروش

آرامگاه کوروش بزرگ یکی از جاذبه های گردشگری شیراز است که در فاصله حدود یک کیلومتری جنوب غربی کاخ های پاسارگاد قرار دارد. پاسارگاد دشتی قدیمی و کهن است که پیشینه آن به دوران پارینه سنگی باز می گردد. به دلیل وجود عمارات و بنا های تاریخی بسیار در پاسارگاد از آن به عنوان مجموعه سلطنتی پاسارگاد یاد می شود که از دوران هخامنشی به یادگار مانده است.

آرامگاه کوروش مشهور ترین بخش مجموعه پاسارگاد است که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است و همچون نگینی در میان سایر میراث باقی مانده از دوران حکومت هخامنشیان می درخشد. علاوه بر آرامگاه کوروش بناهای با شکوه و آثار تاریخی دیگری همچون مسجد پاسارگاد، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آب ‌نماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، ساختارهای دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطه مقدس و تنگه بلاغی در پاسارگاد قرار گرفته اند.

کوروش از محبوب ترین نامداران ایرانی است که در میان تمام ملت ها و ادیان جایگاه ویژه ای دارد و در مناسبت های مختلف ملی نام و گفته های او زبانزد خاص و عام است.

معماری درخورتوجه مقبره کوروش

به همین علت آرامگاه کوروش بزرگ یکی از پر طرفدار ترین جاذبه های ایرانی است و هر ساله تعداد زیادی از مردم و گردشگران را به سوی خود جذب می کند.

معماری منحصربه‌فرد آرامگاه کوروش

مقبره کوروش، سالم‌ترین بنای پاسارگاد است و طرحی بسیار باوقار، گیرا، متوازن و متناسب را عرضه می‌دارد. این مقبره با ظاهری کاملا ساده و به‌شکل یک خانه با ارتفاع ۱۱ متر ساخته شده است و سقف آن از بیرون، شکل یک شیروانی را دارد.

قاعده یا زیربنای اصلی بنا، سکویی با سنگ‌های مربعی است که به‌شکل مستطیلی به طول ۱۳٫۳۵ متر و عرض ۱۲٫۳۰ متر خودنمایی می‌کند. این ساختمان از دو قسمت کاملا متمایز تشکیل‌ شده است: یک سکوی سنگی شش پله‌ای و یک اتاق با سقف شیروانی بر فراز پله ششم. سکوی اول که پله اول را تشکیل می‌دهد، ۱۶۵ سانتی‌متر ارتفاع دارد؛ اما حدود ۶۰ سانتی‌متر آن در اصل نتراشیده و پنهان بوده؛ به‌عبارتی این پله مانند پلکان دوم و سوم دقیقا ۱۰۵ سانتی‌متر ارتفاع داشته است. پلکان چهارم و پنجم و ششم هر یک ۵۷٫۵ سانتی‌متر ارتفاع دارند.

معماری درخورتوجه مقبره کوروش

پهنای سکوها نیم متر است و سطح سکوی ششمین که قاعده اتاق آرامگاه به حساب می‌آید، حدود ۶٫۴۰ متر در ۵٫۳۵ متر است.

اتاق آرامگاه دارای ۳٫۱۷ متر طول، ۲٫۱۱ متر عرض و ۲٫۱۱ متر ارتفاع است. دیواری عظیم با ۱٫۵ متر ضخامت دارد و از چهار ردیف سنگ تراشیده درست‌ شده است. ردیف‌های اول و دوم بلندتر از ردیف سوم و چهارم‌ هستند و در ضلع شمال غربی ظاهرا دری دو لنگه و کشویی وجود می‌داشت که امروز از بین رفته است.

سقف بنای آرامگاه از قسمت داخلی بنا، صاف است؛ اما بیرون آن، شکل یک شیروانی دارد. شیب دو طرفه بنا به‌شکل عدد هشت گذاشته شده و سقف آن از دو سنگ سنگین که هرکدام ۶ در سه متر هستند و ضخامت آن‌ها نیم متر است، ساخته شده‌ است.

روی سقف، سنگ بالایی بنا جای داشت که امروزه وجود ندارد. برخی منابع، فضای خالی میان سقف و شیروانی آن را محل نگهداری جسد کوروش دانسته‌اند. همچنین گمان می‌رود که طبق سنت هخامنشی، برای سبک شدن و بهتر جابه‌جا کردن سنگ‌های گران، داخل سقف را گود کرده‌اند.

معماری درخورتوجه مقبره کوروش

هرتسفلد برای نخستین مرتبه متوجه می‌شود که اتاق مقبره کوروش دارای دو در بوده و سوراخ‌های پاشنه درها مشخص است. احتمالا دو در سنگی بزرگ روی همدیگر قرار می‌گرفتند و چنین درهایی که به‌سختی باز و بسته می‌شدند، معمولا برای بناهایی بکار می‌رفته است که قرار نبوده رفت‌وآمدهای زیادی به درون آن انجام پذیرد. این درها نزدیک به ۱۳۰ سانتی‌متر بلندی داشته و ورود به اتاق با خم‌شدن امکان‌پذیر بوده است.

در اطراف و درون مقبره کوروش هیچ‌گونه تزیین و نگاره‌ای وجود ندارد و تنها در نمای سردر سه‌گوش زیرشیروانی و بالای در ورودی، نقش بسیار کم‌رنگی از نگاره یک گل دوازده گلبرگی متداول هخامنشیان حکاکی شده است. علاوه بر این هیچ‌گونه کتیبه و نوشته‌ای نیز در مقبره کوروش یافت نشده است.

پژوهشی تاریخی و باستان‌شناسی نشان می‌دهد که تمدن‌های باستان از دانش کافی برای ساختن سازه‌های مقاوم در برابر زلزله برخوردار بودند. در یونان و ایران باستان، تکنیک جدیدی شکل گرفت که طبق آن، مواد مختلفی نظیر سفال و خاک رس بین کف و فونداسیون سازه ریخته می‌شد تا هنگام لرزش زمین، یک لایه روی لایه‌ دیگر بلغزد و میزان خسارت ناشی از زلزله را به حداقل برساند.

معماری درخورتوجه مقبره کوروش

به این تکنیک «جداسازی پایه» ‌(base isolation) گفته می‌شود و امروزه یکی از قدرتمندترین ابزارها برای حفاظت از ساختمان‌ها در برابر زلزله به شمار می‌رود. مهندسان سازه در ساختمان‌های مدرن از رابربرینگ (جداسازهای لاستیکی)، بلبرینگ و سیستم‌های اسپرینگ برای جداسازی پایه و مقاوم‌سازی ساختمان هنگام زلزله استفاده می‌کنند. یکی از نمونه‌های اولیه‌ی تکنیک جداسازی پایه را می‌توان در آرامگاه کوروش مشاهده کرد.

فونداسیون آرامگاه کوروش کبیر از چندین لایه سنگ آهک تشکیل شده؛ لایه‌ اول یا پایه‌ آن متشکل از سنگ‌هایی است که با ملاط گچ‌ آهکی و خاکستر یا شن به یکدیگر چسبانده و صاف شده‌اند؛ لایه‌های بالاتر شامل قطعات سنگی است که با میله‌های فلزی به هم وصل شده‌اند؛ اما اتصالی با لایه‌ پایه ندارند. با این تکنیک، هنگام زمین‌لرزه، لایه‌های بالایی روی لایه‌ی پایه می‌لغزند.

بدیهی است که آرامگاه کوروش کبیر پس از گذشت ۲,۵۰۰ سال، در برابر زلزله‌های متعددی دوام آورده است؛ هرچند اطلاعات کافی درباره‌ی شدت آن‌ها در دست نبوده و مشخص نیست آیا به‌حدی قوی بوده‌اند که روی ترکیب‌بندی جداسازی پایه اثر بگذارند یا خیر.

معماری درخورتوجه مقبره کوروش

کد خبرنگار: ۲۶
۶۴دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 36
  • IR ۱۶:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    29 4
    خبری میگم بنظر خیلی مشتاق تخریبشی که آخرین جمله ای که میگی و میتونه در ذهن مخاطبت بمونه رو به عنوان تخریب میاری که اگه یه روزی بخوایین نابودش کنین بگین زلزله اومد خرابش کرد نه؟! چی توو اون مغز فاسدتون میگذره
  • IR ۱۸:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    30 8
    کوروش بزرگ نمونه بارزی از یک رهبر شجاع باهوش و قدرتمند که در اوج قدرت مهربان با گذشت بود
  • سیاوش IR ۱۸:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    30 8
    درود بر کوروش بزرگ و درود بر مردمان پارس و درود بر تمام کسانی که به استوره های ایران احترام می‌گذارند
  • سیاوش IR ۱۸:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    38 5
    سالی میلیاردها پول از این آثار بدست میارن ولی کمترین خرجی برای مرمت و نگهداری درست این آثار ارزشمند انجام نمیدن
  • سید حسین IR ۲۰:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    8 5
    با سلام و عرض ادب و احترام فراوان خیلی برای نوشتن این مقاله زحمت کشیدید و قابل تحسین است ولی برای ذکر زیبایی این بنا همچنین وصف کورش و صفات او شعاری عمل کردید به تعبیر دیگر خودتان قضاوت فرمودید در حالی که خوب است نویسنده برخی نکات شاخص یک شخصیت یا بنای تاریخی را با آوردن منابع و مآخذ مربوط به آن ذکر کند و سپس قضاوت را به خواننده واگذار نماید در این صورت به هوش و ذکاوت و قدرت تحلیل مخاطب اعتماد نموده و به آن احترام گذاشته است با احترام فراوان
  • IR ۲۰:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    26 8
    خدا رحمتش کنه حیف که خارجیها بیشتر قدرش را میدانند
  • آدسیز IR ۲۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    8 41
    قبر مادر حضرت سلیمانه
  • ایران IR ۲۱:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    34 6
    درود بر ایرانیان باستان هخامنشیان
  • احمد IR ۲۲:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    16 29
    بنظر می آید قبر کورش نمیتواند باشد
  • بابک خرمدین IR ۲۲:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    29 6
    پدر روحت شاد و نامت جاویدان باد
  • US ۰۰:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
    33 15
    بازسازی کنید و بزرگش کنید این چه وضعیه مخروبه
  • IR ۰۲:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
    16 39
    عزیزان اونجا مقبره کوروش نیست ها از من گفتن
  • IR ۰۳:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
    13 7
    نشانه ای بزرگ از لطف خداوند بزرگ برای بندگانش وحقیر گردن بعضی بندگانش در مقابل این بندگان بزرگ
  • آراز IR ۱۱:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
    17 40
    اینجا قبر بک زن یهودیه،
  • ایرانی IR ۱۴:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
    37 19
    آرامگاهی ساده و بی زرق و برق و بی طلاکاری و نقرهکاری و بدون ساختمان های آنچنانی........آیا بزرگتر و مردمی تر از کورش وجود داشته؟ ؟؟؟ سادگی آرامگاه این بزرگمرد خود بیان کننده خیلی از واقعیت هاست
  • مجید محاوی UA ۱۴:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
    19 38
    این مقبری کورش نیست به چند دلیل ۱- کورش زرتشتی بود روش و مراسم تدفین مردگان زرتشتی ۲- چرا در شاهنامه نیامده ۳- چرا زمان پهلوی نام کورش امد ۴- قبل از حکمت پهلوی نام شاعری ، پزشکی ، شخصی به نام کورش نبود ۵- چرا دی ان ای ازمایش نمیگیرید مانند فراعنی مصر ، قوم مایا ، و چین مشخص میکنه ترس از ازمایش دی ان ای یعنی ترس از برملا شدن حقیقت .....زرتشیها اینگونه دفن نمیکردن خاک ، اب ، انش ..خاک ....عنصرهای پاک و مقدس است در یزد و چند جای کشور برجهای بودن و چاهای بودن در ان تدفین صورت میگرفت چرا دی ان ای نمیگیری و نمیزارید داریش واقعیت داره شاهروخ هم ......ولی کورش ساخته اسرائیل و استعمار انگلیسه ....
    • nNn IR ۰۸:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۷
      11 21
      درود بر شما دوست عزیز و بینندگان محترم چه این مکان آرامگاه کوروش باشد و چه نباشد نمادی از فرهنگ و تمدن ایران عزیزمون داره . واما بعد دوستی در متن خود اشاره به زرتشتی بودن کوروش و نحوه تدفین زرتشتی ها داشتن. ضمن تشکر از یادآوری این آئین باستانی خواستم به دو نکته اشاره کنم اول : آیا همه مسلمانان به یک شیوه به خاک سپرده میشوند . مسلمین عراق ، یمن، عربستان ، مصر و .... سوریه ، یا کشور خودمون. مسلما یه تفاوت های هر چند کم دارند که می تونید با اندک جستجو اونها را مشاهده کنید. دوم : در اکثر آییئ ها و مراسم و حتی کتابها دستکاری های صورت گرفته و ممکن است (تاکید میکنم ممکنه) در آیین خاکسپاری هموطنان عزیز زرتشتی مون هم تغییراتی صورت گرفته باشه. این ها دلیل محکمی نیست که به استناد ان بتوان موضوع مقبره کوروش را رد و یا حتی انرا تایید کرد. باز هم عرض می کنم بهر حال ان مکان هم مثل تعداد زیاد اثار باستانی کشورمون مهم و در خور توجه هست. درست مثل چغازنبیل، قلعه فلک الافلاک، قلعه رودخان، تپه سیلک ، پل های تاریخی اصفهان، ارگ بم، طاق وبستان، دروازه ملل، مجمموعه امیر چخماق، کاخ گلستان،گنبد سلطانیه،وغیره
  • مظفری IR ۱۵:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
    16 35
    پیر مردها و پیر زنان آن منطقه میدانند که این محل به نام بی بی سکینه بود و زنهای آن منطقه بر سر مزار بی بی سکینه میرفتن و آش میپختن تا اینکه ناگهان محمد رضا آنجا را مقبره کورش نامید. تحقیق شود. ممنون
  • مجید IR ۲۰:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۶
    28 12
    نامویادش جاودانه مردان صلح آفرین هرگزنمیمیرندبلکه زنده وجاودانه خواهندماند
  • IR ۰۰:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۷
    5 22
    آنجا ردپای یک دایناسور
  • آرش IR ۰۷:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۷
    39 13
    پاینده باد تاریخ 2500 ساله کوروش کبیر ، زنده باد تاریخ بزرگ ایران عزیز روحش شاد ، تا دنیا دنیاست نام و یادش در قلبهاست
  • كورش IR ۰۹:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۷
    23 10
    اگر مطالعه کافی در تاریخ ایران و کتاب 2 جلدی هنگامه ی تاریخ را داشته باشید به یقین خواهید فهمید که پاسارگارد همان آرامگاه پدر بزرگ ایران کورش بزرگ است .
  • یاشار IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۷
    7 20
    جعل تاریخ و تاریخ سازی
  • IR ۱۳:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۷
    12 24
    دورور هم روستایی های مقبره ی کوروش سوال کردیم گفتند تا هشتاد سال پیش اینجا قبر مادر حضرت سلیمان بود حالا چی شد شد مقبره ی کوروش
  • Amir altay IR ۲۳:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۷
    6 17
    مقبره مادر سلیمان یکی از جاذبه های گردشگری ایران
  • سردار IR ۱۹:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۴
    1 2
    کوروش نماد اصالت آریایی.(لر کرد بختیاری و..) هست و با افتخار آن را در سینه هایمان هک می کنیم.
  • محمد جواد بانشی IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۵
    1 2
    چند سئوال چرا نام هیچکدام از شاعران و یاشخصیتهای ایران قدیم کوروش یا داریوش نبوده چرا نام هیچکدام از پدر بزرگهای ما کوروش یا داریوش نبوده چرا در شاهنامه فردوسی که نام تمام پادشاهان ایران قدیم ذکر شده اسم کوروش و داریوش نیست چرا تا همین چند ده سال قبل این منطقه بنام دشت مرغاب و مقبره مادر سلیمان بوده این مطالب درباره مقبره کوروش از جعلیات تاريخ هست که اولین بار توسط یک انگلیسی سر زبانها افتاد و شاه ملعون هم به گسترش آن کمک کرد
  • ببو IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۳
    1 1
    ایجاقبرمختار است

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید